KJLH Radio Free Black History Daily Jackpot Questions and Winners

0

Questions for February 1st – Winner: Taylor Butler

1.NAME THE ORGANIZATION WHOSE SLOGAN IS A MIND IS A TERRIBLE THING TO WASTE.

Answer- THE UNITED NEGRO COLLEGE FUND

2.WHAT FAMOUS EDUCATOR AND SOCIAL REFORMER WROTE UP FROM SLAVERY?

Answer- BOOKER T. WASHINTON

3.WHO WAS THE FIRST AFRICAN AMERICAN TO SERVE IN THE TEXAS SENATE SINCE 1883?

Answer- BARBARA JORDAN IN 1966

Questions for Thursday Feb. 2nd – Winner: Sharlene Jones

1.WHO FIRST TAUGHT THE PRINCIPAL THAT BLACK IS BEAUTIFUL?

Answer: JOHN STEWART ROCK

2.WHO BECAME THE FIRST BLACK FOUR STAR GENERAL IN U.S. MILITARY HISTORY?

Answer: DANIEL ‘CHAPPIE’ JAMES JR. –AIR FORCE 1975

3.WHICH ENTERTAINER WAS CALLED THE MOTHER OF BLUES?

Answer: MA RAINEY

Questions for Friday Feb. 3rd – Winner: Angela Smith

1.Question: ADELL NUTTER BECAME THE FIRST BLACK CHAMPION IN WHAT SPORT?

Answer-Darts in 1972

2.WHO WAS THE FIRST AFRICAN AMERICAN TO COMMAND A SPACE SHUTTLE MISSION?

Answer -FREDRICK D. GREGORY IN 1987[ he was the nephew of dr. charles drew]

3.NAME THE NAACP FIELD SECRETARY WHO WAS ASSASSINATED AT HIS HOME IN JACKSON, MISSISSIPPI?

Answer-MEDGAR EVERS IN 1963

Questions for Monday Feb. 6th – Winner: Alica Hammond

1.WHO FOUNDED B.E.T.

Answer: ROBERT JOHNSON

2.IN WHAT CITY DID DR.DANIEL HALE WILLIAMS ESTABLISH THE FIRST AFRICAN AMERICAN HOSPITAL?

Answer: CHICAGO, ILLINOIS IN 1891

3.WHAT NAME WAS GIVEN TO THE PERIOD OF CULTURAL REBIRTH THAT TOOK PLACE IN HARLEM, NEW YORK?

Answer: THE HARLEM RENAISSANCE

Questions for Tuesday Feb. 7th – Winner: Helen Owens

1.WHAT WORLD FAMOUS SINGER AND ACTRESS WAS NAMED SPECIAL ADVISOR TO THE U.S. MISSION TO THE UNITED NATIONS?

Answer- PEARL BAILEY IN 1975

2.NAME THE CHOREOGRAPHER FROM TEXAS WHO FORMED A WORLD FAMOUS DANCE THEATER TROUPE IN NEW YORK CITY.

Answer- ALVIN AILEY

3.IN 1968 WHO LEAD THE POOR PEOPLE’s MARCH?

Answer- RALPH ABERNATHY IN 1968

Questions for Wednesday Feb 8th – Winner: Edward Thomas

1. Who shared the 1993 Nobel Peace Prize with F.W. Deklerk?

Answer: Nelson Mandela

2. Name the U.S. Supreme Court justice who studied law at Howard University.

Answer: Thurgood Marshall

3. What foreign leader had the greatest influence on Dr. Martin Luther King Jr’s philosophy of nonviolent protest?

Answer: Ghandi

Question for Thursday Feb 9th – Winner: Akia Wilburn

1.WHO WAS THE FIRST BLACK AMERICAN HEAVYWEIGHT CHAMPION OF THE WORLD?

Answer: JACK JOHNSON

2.IN WHAT CITY DID LEON SULLIVAN DEVELOP AMERICA’S FIRST BLACK SPONSORED SHOPPING CENTER-THE PROGRESS PLAZA?

Answer: PHILADELPHIA in 1968

3.WHO WAS THE FIRST AFRICAN AMERICAN AMBASSADOR TO THE UNITED NATIONS?

Answer: ANDREW YOUNG

Question for Friday Feb 10th – Winner:

1. WHAT PRO BASKETBALL STAR SCORED 100 POINTS IN A SINGLE GAME?

Answer: WILT CHAMBERLAIN in 1962

2. WHO WROTE THE SOULS OF BLACK FOLK IN 1903?

Answer: W.E.B. DuBOIS

3. WHAT WAS THE FIRST COLLEGE FOUNDED IN THE U.S. WITH A MISSION TO EDUCATE BLACK PEOPLE?

Answer: INSTITUTE OF COLORED YOUTH- LATER NAMED CHANEY UNIVERSITY IN PENSYLVANIA

Question for Feb 13th – Winner:

1.WHO HELPED 300 SLAVES ESCAPE TO FREEDOM ON THE UNDERGROUND RAILROAD?

Answer: HARRIET TUBMAN

 2.WHO WAS THE FIRST BLACK AMERICAN DEPICTED ON THE U.S. POSTAGE STAMP?

Answer: BOOKER T. WASHINGTON IN 1940

 3.WHAT CITY ELECTED YVONNE BURKE IT’S FIRST BLACK REPRESENTATIVE TO U.S. CONGRESS?

Answer: Los Angeles in 1972

Question for Feb 14th – Winner:

1.WHO WAS THE FIRST BLACK ACTOR TO WIN AN ACADEMY AWARD FOR BEST ACTOR?

Answer: SIDNEY POITIER IN 1964

 2. IN 1957 DOROTHY HEIGHT BECAME PRESIDENT OF THE NCNW AND A CHAMPION OF EQUALITY FOR BLACK WOMEN. WHAT DOES NCNW STAND FOR?

Answer: NATIONAL COUNCIL OF NEGRO WOMEN

 3.WHICH ABOLITIONIST BELIEVED POLITICAL ACTION WAS THE MEANS TO END SLAVERY?

Answer: FREDRICK DOUGLAS

Question for Feb 15th – Winner: TONYA BLAZER

1.NAME THE 1976 NOVEL THAT TRACED THE HISTORY OF A BLACK AMERICAN FAMILY TO IT’S EARLY AFRICAN ORIGINS?

Answer: ROOTS WITH ALEX HALEY

 2.WHAT MAJOR AWARD WAS PRESENTED TO HATTIE McDANIEL IN 1940?

Answer: AN ACADEMY AWARD [FOR BEST SUPPORTING ACTRESS IN GONE WITH THE WIND]

 3.COLLEGE FOOTBALL’S HEISMAN TROPHY WAS AWARDED TO A BLACK QUARTERBACKFOR THE FIRST TIME IN 1989. WHO WAS HE?

Answer: ANDRE WARE [FROM THE UNIVERSITY OF HOUSTON]

Question for Feb 16th – Winner: Ty Thompson

1.WHAT CONTROVERSIAL 1960’S ACTIVIST SUCCEEDED STOKELY CARMICHAEL AS CHAIRMAN OF THE STUDENT NONVIOLENT COMMITTEE?

Answer: H RAP BROWN IN1967

2.NAME ONE OF THE 2 GYMNASTS WHO COMPETED IN THE 2000 OLYMPIC GAMES?

Answer: DOMINIQUE DAWES OR TASHA SCHWIKERT

3.WHAT SOUTHERN CITY IS KNOWN AS THE BIRTHPLACE OF JAZZ?

Answer: NEW ORLEANS, LOUISIANA

Question for Feb 17th – Winner: Rachel Rubio- Chang

1.SHE LED MANY SLAVES TO FREEDOM AND BECAME KNOWN AS THE MOSES OF HER PEOPLE.

Answer: HARRIET TUBMAN – WITH THE UNDERGROUND RAILROAD

2.IN 1872 SHE BECAME THE FIRST BLACK AMERICAN WOMAN LAWYER

Answer: CHARLOTTE E. RAY

3.WHAT SONG IS CONSIDERED TO BE THE NATIONAL NEGRO ANTHEM?

Answer: LIFT EVERY VOICE AND SING

 

Questions for Feb 21st – Winner: Camille Woolfork 

1.WHAT ENTERTAINER WAS KNOWN AS THE KING OF THE HI-DE-HO?

Answer: CAB CALLOWAY

2. IN 1904 THIS PIONER IN EDUCATION OPENED A SMALL FLORIDA SCHOOL FOR BLACK CHILDREN THAT DEVELOPED INTO A WELL KNOWN COLLEGE. WHO WAS SHE?

Answer: MARY McLEOD BETHUNE

3.NAME THE SINGER WHO WILL ALWAYS BE REMEMBERED FOR HER RENDITION OF STORMY WEATHER?

Answer: LENA HORNE

Question for Feb 23rd – Winner David Landix

1.WHAT BASKETBALL STAR WON THE FINALS M.V.P. AWARD THREE YEARS IN A ROW IN THE 1990’S?

Answer: Michael Jordan with the Chicago Bulls

2 .I CREATED THE PATENT FOR THE FIRE EXTINGUISHER. WHO AM I?

Answer: Tom J .Martin

3. WHICH SCHOOL IS THE OLDEST AFRICAN AMERICAN CATHOLIC COLLEGE IN THE U.S.?

Answer: Xavier University  [founded in 1915 in New Orleans, Louisiana]

Question for Feb 24th – Winner: Felicia Anderson

1. WHAT MAJOR RECORDING COMPANY WAS FOUNDED BY BERRY GORDY JR. IN 1959?

Answer: MOTOWN RECORDS

2. WHO SUCEEDED DR. MARTIN LUTHER KING JR. AS HEAD OF THE S.C.L.C.?

Answer: RALPH ABERNATHY IN 1961

3. NAME THE ENTERTAINMENT MOGUL WHOSE BLACK HYMN WAS PERFORMED BY THE HOUSTON SYMPHONY?

Answer: QUINCY JONES [with an 80 voice choir and Ray Charles as a soloist]

Question for Feb 27 – Winner: 

1. What singer was featured on the Motown label’s first gold record in 1960?

Answer: Smokey Robinson

Name the Virginia slave who led the largest slave revolt in American history.

Answer: Nat Turner in 1831

3. Name the abolitionist whose “ain’t I a woman” speech silenced hecklers at the national women’s suffrage convention.

Answer: Sojourner Truth in 1852

 

Share.

Comments are closed.